- info@iqpartners.com.tr
- Pzt - Cuma: 9:00 - 18:30
Anasayfa – Hizmetlerimiz – İhracata Yönelik Devlet Destekleri – Hizmet İhracatı
İhracata yönelik destekler Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Mal ve hizmet ticaretine yönelik olan bu “İhracat Destekleri” konusunda şirketlere kapsamlı danışmanlık hizmeti sağlamaktayız.
Bu Devlet Destekleri şunlardır;
Ticaret Bakanlığı’nın devlet destekleri süreçlerini dijital ortamda yürüttüğü Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinde sizleri yasal olarak temsil ediyoruz. Bu ortamlarda ön başvuru ve talep süreçlerini sizin adınıza yürütüyor, oluşabilecek uyuşmazlıklarda sizin adınıza ilgili kurumlarla görüşme ve yazışmaları gerçekleştiriyoruz. Uzman personelimizle destek mevzuatında yapılan değişikleri takip edip, sizleri bilgilendirmekte ve güncel fırsatlardan hızla yararlanmanızı sağlıyoruz.
Türkiye’de yerleşik kişi ve kuruluşların Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretleri; 5448 sayılı “Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar” uyarınca desteklenmektedir.
Hizmet ihracatı; yurt dışında yerleşik kişi ya da kuruluşlara yönelik olarak, yurt içinde ya da yurt dışında gerçekleştirilen, yurt içinde ya da yurt dışında faydalanılan, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin sunumu olarak tanımlanmaktadır.
Hizmet ihracatçısı tanımlaması; hizmet ihracatı gerçekleştiren, Türkiye’de yerleşik kişi veya kuruluşları ifade eder.
LOJİSTİK VE TAŞIMACILIK HİZMETLERİNE YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ
Lojistik sektörü devlet desteklerinden Türkiye’de yerleşik lojistik ve taşımacılık hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve Bakanlığın uygun gördüğü diğer kuruluşlar yurt dışına yönelik faaliyetleri kapsamında desteklenir. Şu giderler destek kapsamındadır:
Yararlanıcıların Başvuru Yapabilmeleri için Aşağıdaki Şartları Sağlamaları Gerekir;
Tescil ve Koruma Desteği
Yararlanıcıların yurt içinde tescil edilmiş markalarının yurt dışında tesciline ve korunmasına ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 1.202.000 TL tutarında desteklenir.Destek Üst Sınırı:
Yıllık 1.202.000 TL
Destek Oranı: %50
Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Yararlanıcıların Bakanlık tarafından belirlenen belgelere, sertifikalara veya akreditasyonlara ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 3.607.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı
Destek Oranı: %50
Birim Desteği
Yararlanıcıların en fazla 5 biriminin vergi, resim ve harç dâhil brüt kira ve komisyon giderleri ile birimlerin açılması ve/veya işletilmesine ilişkin belgelendirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca %50 oranında ve birim başına yıllık en fazla 1.442.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.422.000 TL
Destek Oranı: %50
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Yurt dışına yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler en fazla 5 yıl boyunca; yararlanıcılar ve iş birliği kuruluşları için %50 oranında ve yıllık en fazla 3.607.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 3.607.000 TL
Destek Oranı: %50
Bireysel Katılım Desteği
Yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının bireysel katilim sağladığı, Bakanlık tarafından belirlenen yurt dışı etkinliklere ilişkin giderleri %50 oranında ve etkinlik başına en fazla 601.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 601.000 TL / Etkinlik;
Destek Oranı: %50
Desteklenen bireysel organizasyon listesi için tıklayınız.
Milli Katılım Desteği
Lojistik ve taşımacılık hizmetleri milli katılım desteği ile yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından belirlenen fuarlar için milli katılıma ilişkin giderleri %60 oranında ve etkinlik başına en fazla 601.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 601.000 TL / Etkinlik
Destek Oranı: %60
Ürün Yerleştirme Desteği
Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca, yararlanıcılar ve iş birliği kuruluşları için %50 oranında ve yıllık en fazla 1.202.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.202.000 TL
Destek Oranı: %50
Sektörel Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyeti Programları Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından uygun görülen ve bir takvim yılı içinde gerçekleştirecekleri en fazla 5’er adet, sektörel alım heyeti programlarına ilişkin giderleri %50 oranında ve program başına en fazla 1.202.000 TL, sektörel ticaret heyeti programlarına ilişkin giderleri %50 oranında ve program başına en fazla 1.803.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.803.000 TL / Program
Destek Oranı: %50
Sanal Fuar Organizasyon Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından uygun gösterilen sanal fuara ilişkin organizasyon giderleri %50 oranında ve faaliyet başına en fazla 1.202.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.202.000 TL / Faaliyet
Destek Oranı: %50
Yarışma ve Etkinlik Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarının lojistik ve taşımacılık sektörüne yönelik olarak düzenledikleri ve Bakanlık tarafından uygun görülen, bir takvim yılı içinde en fazla 1 adet yarışma veya etkinliğe ilişkin giderleri %50 oranında ve etkinlik başına en fazla 2.404.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.404.000 TL / Etkinlik
Destek Oranı: %50
Hedef Ülkeler
%10 İLAVE DESTEK PUAN
Hedef Ülkelerde Gerçekleştirilen;
İklim Değişikliği ile Mücadeleye Yönelik;
İNCELEMECİ KURULUŞ
Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreterliği
Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü
ÖN ONAY
Lojistik Sektörü Devlet Destekleri, Ön Onay Alınması Gereken Destek Unsurları
BAŞVURU SÜRESİ
Lojistik sektörü devlet destekleri için Bireysel katılım, milli katılım, sektörel alım/sektörelticaret heyeti programları, sanal fuar organizasyon, yarışma ve etkinlik destekleri için başvurular, faaliyetin bitişinden itibaren 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
Lojistik sektörü devlet destekleri tescil ve koruma, birim, reklam, tanıtım ve pazarlama, ürün yerleştirme destekleri için başvurular, ödemenin gerçekleştirilmesinden itibaren 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
Pazara giriş belgeleri desteği için başvurular, belgenin düzenlenmesinden itibaren 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Hakkında Karar Resmi Gazete için tıklayınız. (Ek.4)
Sağlık turizmi bireylerin tedavi edici ve sağlığı geliştirici hizmetleri almak amacı ile yaşadıkları ülke dışında bir ülkeye ziyaretleridir. Sağlık turizmi, uluslararası sağlık amaçlı hareketlilik potansiyelini kullanarak sağlık kuruluşlarının büyümesine olanak veren bir sektördür.
Sağlık sektöründe faaliyet gösteren saç ekimi, estetik, diş ve her türlü hastalık teşhis ve tedavisi gerçekleştiren Sağlık Kuruluşları ve Sağlık Turizmi firmalarına Ticaret Bakanlığı tarafından destek sağlanmaktadır. Bu destekleri bilinçli bir şekilde kullanabilen Sağlık Turizmi firmaları giderlerini değişen yüzdesel oranlarda düşürmektedir.
Sağlık turizmi teşviklerinden yararlanmak için Sağlık Turizmi Yetki Belgesi sahibi olmak gereklidir. Sağlık Turizmi Teşvikleri ile ilgili danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Destek unsurları;
Tescil ve Koruma Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt içinde tescil edilmiş markalarının yurt dışında tesciline ve korunmasına ilişkin giderleri %60 oranında ve yıllık en fazla 1.202.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.202.000 TL
Destek Oranı: %60
Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların Bakanlık tarafından belirlenen belgelere, sertifikalara veya akreditasyonlara ilişkin giderleri %60 oranında ve belge başına en fazla 1.202.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 1.202.000 TL / Belge
Destek Oranı: %60
Acente Komisyon Desteği
Sağlık kuruluşlarının ve spor turizminde faaliyet gösteren Bakanlıkça belirlenen sağlık kuruluşlarının acente komisyon giderleri en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve yıllık en fazla 480.000 TL tutarında desteklenir.
Bu destekten muayenehaneler ve poliklinikler yıllık en fazla 480.000 TL, diğer sağlık kuruluşları ve konaklama tesisleri yıllık en fazla 2.404.000 TL tutarında yararlanır.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.404.000 TL
Destek Oranı: %60
Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların Türkiye’ye tedavi edilmek üzere gelen hastalara yönelik olarak Türkiye’de yerleşik sigorta şirketlerinden yaptıracakları komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası giderleri %70 oranında ve yararlanıcı başına yıllık en fazla 4.809.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 4.809.000 TL
Destek Oranı: %70
İstihdam Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların istihdam ettikleri tercüman, çağrı merkezi personeli, rehber, sosyal medya uzmanı ve pazarlama uzmanı ile bakım alanında faaliyet gösteren sağlık turizmi yararlanıcılarının istihdam ettikleri bakım elemanı ve sosyal hizmet uzmanının personel başına aylık en fazla 21.006 TL tutarındaki brüt ücretleri %60 oranında; muayenehane ve poliklinik başına yıllık en fazla 1.202.000 TL tutarında, diğer sağlık turizmi sektörü yararlanıcıları için yıllık en fazla 4.809.000 TL tutarında desteklenir.
Bu destekten, yararlanıcılar en fazla 5 yıl boyunca faydalanır.
Destek Üst Sınırı: Aylık 21.006 TL / Personel
Destek Oranı: %60
Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların istihdam ettikleri personelin yabancı dil ve sağlık turizmine yönelik Bakanlıkça uygun görülen eğitim giderleri %60 oranında; muayenehane ve poliklinik başına yıllık en fazla 480.000 TL tutarında, diğer sağlık turizmi sektörü yararlanıcıları başına yıllık en fazla 1.923.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.923.000 TL
Destek Oranı: %60
Hasta Yol Desteği
Bakanlık ile protokol yapan sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının tedavi edilmek üzere Türkiye’ye getirilen hastalarının uçak bileti giderleri en fazla 5 yıl boyunca hasta başına %60 oranında desteklenir.
Bu destekten muayenehaneler ve poliklinikler yıllık en fazla 1.202.000 TL, diğer sağlık turizmi yararlanıcıları yıllık en fazla 12.023.000 TL tutarında faydalanır.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 12.023.000 TL
Destek Oranı: %60
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının yurt dışına yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderleri en fazla 5 yıl boyunca; yararlanıcılar için %60, iş birliği kuruluşları için %70 oranında desteklenir.
Bu destekten muayenehaneler ve poliklinikler yıllık en fazla 4.809.000 TL, sağlık turizmi sektöründeki diğer yararlanıcılar yıllık en fazla 12.023.000 TL, iş birliği kuruluşları yıllık en fazla 9.600.000 TL, spor turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcılar ve iş birliği kuruluşları yıllık en fazla 2.404.000 TL tutarında yararlanır.
Destek Miktarı: Yıllık 2.404.000 TL
Destek Oranı: %70
Birim Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının en fazla 25 biriminin vergi, resim ve harç dâhil brüt kira ve komisyon giderleri ile birimlerin açılması veya işletilmesine ilişkin belgelendirme giderleri her bir ülke için en fazla 5 yıl boyunca; yararlanıcılar izin %60 oranında, iş birliği kuruluşları için %70 oranında ve birim başına yılda en fazla 2.885.000 TL tutarında desteklenir.
Bu destekten muayenehaneler ve poliklinikler birim başına yıllık en fazla 1.202.000 TL tutarında yararlanır.
Destek Miktarı: Yıllık 2.885.000 TL
Destek Oranı: %70
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği
Sağlık ve Spor Turizmi Hizmetleri Yurtdışı Etkinlik Katılım Desteği ile yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının bireysel veya milli düzeyde katılım sağladığı Bakanlık tarafından belirlenen yurt dışı etkinliklere ilişkin giderleri yararlanıcılar için %60 oranında, işbirliği kuruluşları için %70 oranında ve etkinlik başına en fazla 601.000 TL, etkinliğin Bakanlık tarafından belirlenen prestijli etkinliklerden biri olması halinde bir takvim yılı içinde gerçekleştirilen en fazla 3 prestijli etkinlik için aynı oranlarda ve etkinlik başına en fazla 1.202.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 601.000 TL / Etkinlik
Destek Oranı: %60
Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
Yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından belirlenen yurt içi etkinliklere bireysel katılımlarına ilişkin giderleri yararlanıcılar için %60 oranında, iş birliği kuruluşları için %70 oranında ve etkinlik başına en fazla 601.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 601.000 TL / Etkinlik
Destek Oranı: %70
Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından uygun görülen ve bir takvim yılı içinde en fazla 5’er adet gerçekleştirilen yurt dışından davet edilen akademisyen, uzman, basın mensubu, deneyimleyici, sektörelkurum veya kuruluş temsilcilerinin katılımıyla, münhasıran yurt içindeki tesislerinin ve hizmetlerinin tanıtımına yönelik düzenledikleri eğitim ve tanıtım programlarına ilişkin giderleri yararlanıcılar için %60, iş birliği kuruluşları için %70 oranında desteklenir.
Yurt içi tanıtım/eğitim programına dair yararlanıcılar program başına en fazla 601.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 601.000 TL / Program
Destek Oranı: %70
Ürün Yerleştirme Desteği
Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca; yararlanıcılar izin %60 oranında ve yıllık en fazla 2.404.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.404.000 TL
Destek Oranı: %60
Milli Katılım Organizasyonunu Tanıtım Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarının ve milli katılım organizatörlerinin milli katılım etkinliğine ilişkin tanıtım giderleri %70 oranında ve etkinlik başına en fazla 601.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 601.000 TL / Etkinlik
Destek Oranı: %70
Sektörel Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyeti Desteği (STK’lar için)
Sağlık ve/veya spor turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren iş birliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından uygun görülen ve bir takvim yılı içinde en fazla 5’er adet gerçekleştirilen sektörelticaret heyeti ve sektörel alım heyeti programına ilişkin giderleri %70 oranında ve program başına en fazla 3.607.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 3.607.000 TL / Program
Destek Oranı: %70
HİSER Projesi Desteği (STK’lar için)
Sağlık ve/veya spor turizmi sektöründe faaliyet gösteren iş birliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından uygun görülen HİSER projelerine ilişkin ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık ve tanıtıma yönelik giderleri %75 oranında ve proje başına en fazla 12.023.000 TL tutarında desteklenir.
HİSER projesi kapsamında bir takvim yılı içinde yıllık en fazla 5’er adet sektörel ticaret heyeti ve sektörel alım heyeti programlarına ilişkin giderler %75 oranında ve program başına en fazla 3.607.000 TL tutarında desteklenir.
HİSER projelerinin kümelenme anlayışı temelinde planlanması ve proje faaliyetlerinin organizasyonu için iş birliği kuruluşlarının istihdam ettikleri aynı anda en fazla 2 uzman personelin brüt maaşının %75’i personel başına aylık en fazla 36.000 TL tutarında desteklenir.
HİSER projesinin süresi 3 yıldır. Proje süresi, projenin performansına göre Bakanlık tarafından 2 yıla kadar uzatılabilir.
Destek Üst Sınırı: 12.023.000 TL / Proje
Destek Oranı: %75
Sanal Fuar Organizasyon Desteği (STK’lar için)
Sağlık ve/veya spor turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren iş birliği kuruluşlarının Bakanlık tarafından uygun görülen ve bir takvim yılı içinde en fazla 5 adet gerçekleştirilen sanal fuara ilişkin organizasyon giderleri %70 oranında ve faaliyet başına en fazla 1.923.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 1.923.000 TL / Faaliyet
Destek Oranı: %70
Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerinin Geliştirilmesi ve Tanıtılması Desteği (STK’lar için)
Bakanlık tarafından uygun görülen birliklerin;
en fazla 5 yıl boyunca %100 oranında ve yıllık en fazla 19.237.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 19.237.000 TL
Destek Oranı: %100
Yarışma ve Etkinlik Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarının sağlık ve spor hizmetleri sektörlerine yönelik olarak düzenledikleri ve Bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde en fazla 1 adet yarışma ve etkinliğine ilişkin giderler %70 oranında ve etkinlik başına en fazla 4.809.000 TL tutarında desteklenir.
Destek Üst Sınırı: 4.809.000 TL / Etkinlik
Destek Oranı: %70
Sağlık Turizmi Danışmanlığı Konusunda Verdiğimiz Hizmetlerin İçeriği
Yazılım, Dijital Oyun, Mobil Uygulama ve Dijital Aracılık Platformu ihracatçı şirketlere Ticaret Bakanlığı tarafından Bilişim teşvikleri devlet desteği verilmektedir.
Yararlanıcıların Bilişim Sektörü Devlet Desteklerine Başvuru Yapabilmeleri için Aşağıdaki Şartları Sağlamaları Gerekir; Bilişim Sektörü Devlet Desteklerinden yararlanacak olan bütün şirketlerin;
Karar kapsamında yer alan bilişim ve alt sektörlerinde faaliyet göstermeleri ve ilk başvurudan önce ve her takvim yılında önce ibraz edilmesi gereken bilgi ve belgeleri Hizmet İhracatçıları Birliği’ne iletmeleri gerekmektedir.
Bilişim sektörü Devlet Destekleri başvuruları kep ile yapılması ve belgelerin elektronik imzalı olması gerekmektedir.
Ödemelerin bankacılık kanalı ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Destek başvurularında harcama öncesi ön ödeme yapılmamaktadır.
İşbirliği kuruluşlarının gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, katılımcı firmaların tamamının DYS’ye (Destek Yönetim Sistemi) kayıt olmaları zorunludur.
Destek ödeme başvuruları destek bazında belirtilen başvuru belgeleri ile birlikte en eski ödeme belgesi/faaliyet tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay içinde kep üzerinden HİB’e(Hizmet İhracatçıları Birliği) yapılır.
Yurt Dışı Marka/Patent Tescil – Koruma Desteği
Şirketlerin yurt içi tescil belgesine sahip oldukları ürün, hizmet, marka, patent, fikri mülkiyet haklarının yurt dışında tescili, akreditasyonu, yenilenmesi ve korunmasına yönelik giderleri desteklenmektedir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.202.000 TL
Destek Oranı: %60
Rapor ve Veri Analizi Desteği
Şirketler ve İşbirliği kuruluşlarınca yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın alınan, yaptırılan raporlara ilişkin giderler desteklenmektedir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.202.000 TL
Destek Oranı: %60
Belgelendirme Desteği
Şirketlerin Bakanlıkça desteklenen belge, sertifika, akreditasyonlar listesinde (ek-belgelendirme) yer alan belge, sertifika, akreditasyonlara ilişkin giderler desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.202.000 TL
Destek Oranı: %60
Yurt Dışı Arama Desteği
Şirketlerin yazılım, mobil uygulama, dijital oyun, dijital aracılık platformlarında geliştirme, kod inceleme ve test çalışmalarında yurt dışında yerleşik kişilerden yararlanmak üzere desteklenen arama siteleri listesinde yer alan platformlar üzerinden gerçekleştireceği anılan çalışmaların yaptırılmasına yönelik giderler desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 601.000 TL
Destek Oranı: %60
E-Ticaret Site ve Platformlara Bireysel Üyelik Desteği
Şirket ve İşbirliği kuruluşlarının desteklenen e-ticaret site ve platformlar – uluslararası kuruluşlar listesinde (ek-üyelik) yer alan site ve platformlara üyelik giderleri desteklenmektedir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 96.000 TL
Destek Oranı: %60
Geliştirme Desteği
Şirketler tarafından yabancı dilde yazılım, mobil uygulama, dijital oyun geliştirilmesi süreçlerinde çalıştırılmak üzere istihdam edilen personelin aylık brüt ücretleri desteklenmektedir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 601.000 TL
Destek Oranı: %50
Kiralama Yazılım Desteği
Şirketlerin yabancı dilde yazılım, dijital oyun, mobil uygulama, aracılık platformu geliştirilmelerine yönelik olarak kiralama ve kullanım giderleri desteklenmektedir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 1.202.000 TL
Destek Oranı: %50
Pazara Giriş Desteği
Şirketlerin yazılım, dijital oyun, mobil uygulama, dijital aracılık ve hizmet platformunun yurt dışında pazarlanmasına yönelik belirtilen giderleri desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 4.809.000 TL
Destek Oranı: %50
Reklam, Tanıtım Pazarlama Desteği
Şirketlerin, geliştirdikleri yazılım, dijital oyun, mobil uygulama, dijital aracılık ve hizmet platformunun yurt dışına yönelik tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin yer alan giderler desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 9.618.000 TL
Destek Oranı: %60
Ürün Yerleştirme Desteği
Şirket ve işbirliği kuruluşlarının hizmet ürünlerinin tanıtılmasına yönelik olarak yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlarda yer alacak hizmet ürünü yerleştirmelerine yönelik giderleri desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.404.000 TL
Destek Oranı: %60
Platform Komisyon Desteği
Şirketler tarafından yazılım, mobil uygulama, dijital oyun, dijital aracılık ve hizmet platformunun yurt dışı satış ve dağıtımına yönelik olarak uygulama, oyun platformlarınca tahsil edilen komisyon bedelleri desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.404.000 TL
Destek Oranı: %50
Acente Komisyon Desteği
Şirketler tarafından yurt dışı satış ve dağıtıma yönelik olarak acentelere yapılan komisyon ödemeleri desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.404.000 TL
Destek Oranı: %50
Yurt Dışı Etkinlik Bireysel Katılım – Milli Katılım Desteği
Şirket ve İşbirliği kuruluşlarının, desteklenen yurt dışı bireysel etkinlikler listesinde yer alan etkinliklere ilişkin bireysel katılım giderleri desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 601.000 TL
Destek Oranı: %60
Yurt İçi Etkinlik Bireysel Katılım Desteği
Şirket ve işbirliği kuruluşlarının, desteklenen yurt içi bireysel etkinlikler listesinde yer alan etkinliklere ilişkin bireysel standlı katılım giderleri desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 360.000 TL
Destek Oranı: %60
Yurt Dışı Birim Desteği
Şirketlerin veya iş birliği kuruluşların yurt dışındaki mağaza, ofis, paylaşımlı ofis, showroomve Bakanlıkça uygun görülen diğer birimlerin açılmasına ve işletilmesine yönelik giderleri desteklenir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.885.000 TL
Destek Oranı: %60
Şirketlerin, pazar yerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin, e-ihracata hazırlanması, yurt dışı pazarlarda ve pazar yerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrim içi sergilenmesi, tanıtılması, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına ilişkin giderlerinin desteklenmesi ve şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkan sağlayacak e-ihracat konsorsiyumları ile Türkiye E-İhracat Platformu’na yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Pazara Giriş Rapor Desteği
E-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazar yerlerinin yurt dışında e-ticarete ilişkin pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın aldıkları sektör, ülke ve e-ihracat odaklı raporlara ilişkin giderleri %50 ve yıllık 2.714.000 TL’ye kadar desteklenecektir.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 2.714.000 TL
Destek Oranı: %50
Dijital Pazar Yeri Tanıtım Desteği
Şirketlerin, e-ihracat konsorsiyumlarının ve perakende e-ticaret sitelerinin, yurt dışı pazar yerleri üzerinden gerçekleştirdiği dijital reklam üzerinden dönen toplam satışlarının %20’sini aşmayan dijital pazar yeri tanıtım giderleri için %50 oranında her pazar yeri için 3 yıl destek verilecek. Bu destek, şirketlerin kademelerine göre yıllık 13.574.000 TL, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 27.149.000 TL ihracat konsorsiyumları için yıllık 45.248.000 TL’yi lirayı geçemeyecektir.
Hibe (Şirketler): Yıllık 13.574.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (e-Ticaret Siteleri): Yıllık 27.149.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (İhracat Konsorsiyumları): Yıllık 45.248.000 TL Destek Oranı: %50
E-ihracat Tanıtım Desteği
E-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri, B2B platformları ve pazar yerlerinin, kararla belirlenen tanıtım faaliyetleri hariç, Bakanlıkça belirlenen diğer pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderleri %50 ve her ülke için 3 yıl süresince desteklenecek. Bu destek, B2B platformları için yıllık 7.239.000 TL’yi, e-ihracat konsorsiyumları için yıllık 27.149.000 TL’yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 45.248.000 TL’yi, pazar yerleri için yıllık 54.298.000 TL’yi aşamayacaktır.
Hibe (B2B Platformlar): Yıllık 7.239.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (İhracat Konsorsiyumları): Yıllık 27.149.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (e-ticaret Siteleri): Yıllık 45.248.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (Pazar Yerleri): Yıllık 54.298.000 TL Destek Oranı: %50
Sipariş karşılama hizmeti
Şirketlerin, e-ihracat konsorsiyumlarının, perakende e-ticaret sitelerinin ve pazar yerlerinin ilgili ülkedeki toplam e-ticaret satışlarının %10’unu aşmayan sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderlerine %50 ve her bir ülke için en fazla 3 yıl olmak üzere destek verilecektir.
Hibe (Şirketler): Yıllık 13.754.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (Pazar Yerleri): Yıllık 27.149.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (e-Ticaret Siteleri): Yıllık 45.248.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (İhracat Konsorsiyumları): Yıllık 45.248.000 TL Destek Oranı: %50
Depo Kira Desteği
Ürünlerin hızlı teslimatını sağlamak ve iade süreçlerini yönetmek üzere kiralanan yurt dışındaki depolara ilişkin kira gideri, her bir birim başına %50, her bir ülke için en fazla 3 yıl olmak üzere yıllık 9.049.000 TL’ye kadar desteklenecek. Kira gideri desteğinden en fazla 25 birim için yararlanılabilecek. Bu madde kapsamındaki destekler, şirketlerin kademelerine göre yıllık 9.049.000 TL’yi , pazar yerleri için yıllık 9.049.000 TL’yi, perakende e-ticaret siteleri ve e-ihracat konsorsiyumları için yıllık 9.049.000 TL’yi geçemeyecektir.
Hibe (Pazar Yerleri): Yıllık 9.049.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (e-Ticaret Siteleri): Yıllık 9.049.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (İhracat Konsorsiyumları): Yıllık 9.049.000 TL Destek Oranı: %50
Yurt Dışı Pazar Yeri Entegrasyon Desteği
Yurt dışı pazar yerleri ve yurt dışı pazar yerlerine ilişkin yurt içinde yapılacak entegrasyon hizmetlerine ait giderlere, en fazla 6 pazar yeri entegrasyonu için %50 ve pazar yeri başına 3 yıl süresince, bir entegrasyon için en fazla 361.000 TL’ye kadar destek sağlanacaktır.
Hibe (Şirketler): Yıllık 9361.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (e-Ticaret Siteleri): Yıllık 361.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (İhracat Konsorsiyumları): Yıllık 361.000 TL Destek Oranı: %50
Çevrim İçi Mağaza ve Hedef Ülke E-ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği
Hedef ülkelerin yurt dışı pazar yerlerinde çevrim içi mağaza açılmasına, bu mağazaların yıllık ödemelerine ve ülkelerin e-ticaret paydaşlarından alacakları hizmetlere ilişkin giderler, her ülke için 3 yıl süresince %50 oranında olmak üzere e-ihracat konsorsiyumları için yıllık en fazla 361.000 TL, diğer yararlanıcılar için yıllık en fazla 361.000 TL’ye kadar desteklenecek.
Hibe (Şirketler): Yıllık 361.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (İhracat Konsorsiyumları): Yıllık 361.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (Diğer Yararlanıcılar): Yıllık 361.000 TL Destek Oranı: %50
Pazar Yeri Komisyon Desteği
Yurt dışı pazar yerleri üzerinden gerçekleştirilen hedef ülkelerdeki pazar yeri komisyon giderleri 3 yıl ve %50 desteklenecek. Bu destek, şirketlerin kademelerine göre yıllık 1.357.000 TL’yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 4.524.000 TL’yi bin lirayı, e-ihracat konsorsiyumları için yıllık 5.429.000 TL’yi aşamayacak.
Hibe (Şirketler): Yıllık 1.357.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (e-Ticaret Siteleri): Yıllık 4.524.000 TL Destek Oranı: %50
Hibe (İhracat Konsorsiyumları): Yıllık 5.429.000 TL Destek Oranı: %50
Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarınca e-ticarete uygun genel perakende ürünlerini kapsayan sektörel ticaret heyeti faaliyetlerine ilişkin ulaşım, konaklama, tanıtım ve organizasyon giderleri %50 ve faaliyet başına 2.714.000 TL’ye kadar desteklenecek. E-ticarete uygun genel perakende ürünlerini kapsayan sektörel alım heyeti faaliyetlerine ilişkin ulaşım, konaklama, tanıtım ve organizasyon giderlerine %50 ve faaliyet başına 2.262.000 TL’ye kadar destek verilecek. Bakanlık koordinasyonunda iş birliği kuruluşlarınca düzenlenen ve e-ticarete uygun genel perakende ürünlerini kapsayan sanal ticaret heyeti faaliyetlerine ilişkin giderler %50 ve faaliyet başına 1.809.000 TL’ye kadar destekten yararlanacak.
Hibe (Sektörel Ticaret Heyeti): Yıllık 2.714.000 TL / Faaliyet Destek Oranı: %50
Hibe (Sektörel Alım Heyeti): Yıllık 2.262.000 TL / Faaliyet Destek Oranı: %50
Hibe (Sanal Ticaret Heyeti): Yıllık 1.809.000 TL / Faaliyet Destek Oranı: %50
E-İhracat Tanıtım Projesi Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarının e-ticaret ve genel perakende ürünlerinin, uygun görülen yurt dışı pazaryerlerinde ve dijital platformlarda tanıtılması amacıyla Bakanlığa sunacakları proje kapsamında gerçekleştirecekleri tanıtım, danışmanlık, pazar araştırması çalışması ve raporlarına ilişkin giderlerine, aynı anda en fazla 2 proje için, proje başına en az 1, en fazla 4 yıl süresince yıllık 7.239.000 TL’ye kadar %75 oranında destek verilecek. E-ihracat tanıtım desteğinden iş birliği kuruluşları aynı ülkede en fazla 2 proje için yararlandırılacak.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 7.239.000 TL / Hibe (Proje Başına)
Destek Oranı: %75
E-İhracatı Geliştirme Projesi Desteği (STK’lar için)
İş birliği kuruluşlarının, üyelerinin e-ihracata yönelik olarak ortak hareket etmesine ve hedef ülkelerde pazara giriş koşullarının kolaylaştırılmasına yönelik gerçekleştirecekleri, dijital pazar yeri tanıtımı, e-ihracat tanıtımı, sipariş karşılama hizmeti, depo kirası, yurt dışı pazar yeri entegrasyonu, çevrim içi mağaza açılması, e- ticaret paydaşlarından alınan hizmetler ve pazar yeri komisyon giderlerini içeren faaliyetlerinden oluşan projelerine ilişkin giderleri %75 oranında, aynı anda en fazla 2 projesi için ve proje başına 27.149.000 TL’ye kadar destekten yararlanacak.
Destek Üst Sınırı: Yıllık 27.149.000 TL / Hibe (Proje Başına)
Destek Oranı: %75
Türkiye E-İhracat Platformu Desteği (STK’lar için)
Bakanlık tarafından görevlendirilecek iş birliği kuruluşu tarafından kurulacak olan ve Türkiye’nin ihracatçı envanterinin dijital ortama taşınmasına, ithalatçılar ile ihracatçıların buluşmasına, sipariş almalarına ve karşılamalarına, ihracat işlemlerinin dijitalleşmesine ve yeni nesil teknolojilerin kullanılmasına olanak sağlayacak Türkiye E-İhracat Platformu’nun kurulumu, işletilmesi ve tanıtımına ilişkin iş birliği kuruluşunun giderleri %75 oranında ve en fazla 5 yıl süresince, yıllık en fazla 271.492.000 TL’ ye kadar desteklenecek. Bu kapsamda en fazla 1 proje destek alabilecek.
Hibe (e-İhracat Platformu): Yıllık 271.492.000 TL
Destek Oranı: %75
Türkiye’de yerleşik olup;
Yürüten şirketler ile Bakanlık tarafından uygun görülen diğer kurum ve kuruluşlar aşağıda belirtilen desteklerden faydalanabileceklerdir.
En son haberler ve makaleler için aylık bültenimize kaydolun